Att vin handlar mycket om kemi har väl inte undgått någon. (Allt är ju egentligen kemi.) Man behöver dock inte kunna något om kemi för att njuta av ett vin. Men ibland är det roligt att veta var en speciell arom vi känner i doften kommer ifrån. För det som vi tycker doftar hallon, jordgubbe eller tobak kommer ju inte från dessa buskar utan från en aromatisk molekyl i vinet.
En arom många tycker om i ett vin är peppar och den ansvariga molekylen heter rotundon (en terpen, en stor familj doftande kemiska föreningar) som framför allt finns i druvornas skal.
Rotundon är lätt att känna i doften; detektionströskel är mycket låg. Men, undersökningar har visat att mellan 20–25 % av befolkningen är inkapabel att känna den. Vi andra, vi känner framför allt svartpeppar och vitpeppar.
Syrah är den druva man kanske främst associerar med peppar men det finns en hel rad andra druvor som grenache, gamay, mondeuse, negrette och inte minst grüner veltliner i Österrike.
Väderleken kan påverka koncentrationen av rotundon i druvan. En sval och fuktig växtsäsong favoriserar koncentrationen och höga temperaturer minskar koncentrationen (men UV-strålarna kan kompensera).
Källa: La Vigne.
Vill du veta mer om aromer och kemikalier och hur de påverkar smak, läs här.
(Kanske är det värt att påpeka att dessa kemikalier är naturligt förekommande – inte något som tillsätts i vinet. Praktiskt taget den enda smaktillsats som används i vin är ek, oftast i form av ektunnor för fatlagring.)
Res: Kom på vinresa till Rhônedalen med BKWine.
Läs: Läs mer om Rhône i BKWines bok Vinlandet Frankrike.